пʼятницю, 20 січня 2012 р.

Перші кроки на шляху до фінансової незалежності

Фінансова незалежнісь! Кожен мріє про неї. І для кожного вона має своє значення. 
Для одних - це свобода від зобов'язань, для інших - це життя в розкоші, а треті вважають що це незалежність від інших людей у фінансовому відношенні.
Давайте розберемося що ж насправді таке фінансова незалежність.
Перш за все її можна виміряти часом. Задайте собі питання: "Скільки часу я можу, не працюючи, зберігати звичний рівень життя?

Для цього існує формула:

Фінансова незалежність = Доходи / Витрати

Наприклад Ваш дохід складає 6000 грн. в місяць. Витрати - 6000грн.
Фінансова незалежність = 6000 / 6000 = 1 міс.
Тобто, якщо доходи рівні витратам, то Ви можете зберігати звичний рівень життя 1 місяць.
Якщо Ви не все витрачаєте, а тільки половину суми доходу, то звичний рівень життя на 2 місяці забезпечений.
Фінансова незалежність = 6000 / 3000 = 2 міс. 

І це показник лише за 1 місяць. Тому, більше часу Ви практикуєте відкладання грошей, тим швидше Ви станете фінансово незалежними.

Із всього вище сказаного можна підвести підсумки, що перший навик фінансово-незалежної людини - відкладати кошти. В древньому Вавилоні він звучав так: "Спочатку заплати собі, а потім всім іншим"!
Скільки ж потрібно платити собі? А це залежить тільки від Вас. Від Вашого доходу і витрат. Мінімум складає 10% від місячного доходу. Оскільки перевірено, що на 90% від доходу Ви можете прожити так само якби витрачали всі 100%. При цьому навіть не помітите різниці!
Саме тому не чекайте кращих часів. Починайте відкладати вже зараз!

Отже ми поговорили про те, наскільки важливо заощаджувати. Але від чого в першу чергу можна відмовитися для того щоб зберегти ці 10%? І в цьому питанні Вам допоможе фінансовий звіт! Це і є другий навик фінансово-незалежної людини!
Фінансовий звіт - це документ, який допомагає звести разом Ваші доходи і витрати. Тобто їх детально записати. Записи варто вести кожен день. І підводити підсумок кожного місяця.


Якщо Ви не ведете фінансовий звіт, то Вас можна порівнняти з водієм, в якого в автомобілі не працюють прибори. Чи довго такий автомобіліст може їхати? Напевно що ні. А Ви без фінансового звіту знаєте скільки грошей витрачаєте на харчування? А на одяг та інші потреби?
Використовуючи цей інструмент Ви знайдете до 20% від свого бюджету, які витрачалися нераціонально. А якщо ці кошти зберегти і таким чином зробити великий крок на шляху до фінансової незалежності!

Здогадуюсь про що Ви думаєте! Чи достатньо одного накопичення щоб досягнути фінансової незалежності?
Хоча цей навик є невід'ємним на шляху до її досягнення, проте цього недостатньо. 
Третім, ключовим, навиком фінансово-незалежної людини є інвестування. Інвестиції потрібні для того, щоб, по-перше, захистити збереження від інфляції, по-друге, примножити їх.

На сьогоднішній день існує великий вибір фінансових інструментів, які допомагають справитись з цим завданням!
Інвестиції варто обирати в залежності від цілі, яку Ви переслідуєте. Якщо у Вас намір накопичити капітал на старість, то варто використати довгострокову та максимально надійну інвестицію, оскільки саме вона буде найбільш вигідною в даному випадку.
Якщо ваша ціль - максимально примножити Ваш теперішній капітал, тоді підійде прибуткова інвестиція. Проте, варто пам'ятати що ризик, при такому інвестуванні, також буде максимальний.
В цих питаннях варто звернутися до спеціаліста в сфері фінансів, який максимально надійно і ефективно розподілить кошти для того щоб всі Ваші цілі стали реальністю.

Кожен інвестор знає, що інвестувати - це ризик, але не інвестувати - це ще більший
ризик!


Цікаве відео до теми:



1 коментар: