середу, 16 вересня 2015 р.

СПОЧАТКУ ЗАПЛАТИ СОБІ

Такому правилу вчить книга "Найбагатша людина в Вавилоні".
Ще тоді люди знали закони грошей і чітко їх дотримувалися.
І це поверталося їм сторицею.

Що значить висловлювання "Спочатку заплати собі?"

Коли отримуєш дохід, то заплати собі, а потім власнику продуктового магазину, ресторану, державі, перукарю та іншим людям.
Ми помилково вважаємо що кошти, котрі приходять до нас в кишеню є нашими. Проте якщо чесно собі признатися, то всі ці кошти (ще до того як ми їх отримали) вже розподілені між вище згаданими людьми.


Який сенс зберігати частину грошей (платити собі)?

По-перше, наявність певної суми коштів (наприклад зібраної за 10 місяців часу, тобто місячний дохід) - додає відчуття більшої фінансової стабільності ніж її відсутність.

По-друге, ці кошти можна інвестувати. В сьогоднішніх умовах на особливий прибуток можна не розраховувати (якщо це малоприбуткові і більш надійні вкладення), проте це хоч якось захистить кошти від інфляції.

По-третє, з часом і збільшенням кількості заощаджень у Вас має сформуватися фінансовий захист (сума в розмірі 6-12 сум місячних доходів). І в разі непередбачуваних витрат не прийдеться брати кредит.

Чи дає цей навик відчутні результати?
Так, якщо його застосовувати в комплексі з іншими навичками:
1) вести особистий фінансовий звіт;
2) інвестувати збереження (особливо відчутний результат якщо працює складний відсоток);
3) постійно збільшувати свої доходи (вчитися заробляти більше, приносити більше користі людям).

Яким чином це можна робити, щоб не піддаватися спокусі забрати ці кошти?

Для цього нам послужить СКАРБНИЧКА!
Тут існує декілька порад! Адже скарбничка не проста!

- Скарбничку робимо простору, адже гроші люблять примножуватися (найкраще для цього підходить коробка з-під взуття, яку варто заклеїти, щоб кошти не пішли на інші цілі);

- Кошти накопичуємо за певними правилами (10% від будь-якого доходу, зекономлені кошти а також 1 чи 2 гривні кожного ранку). Через місяць відкриваємо коробку, перераховуємо накопичені кошти і записуємо в особистий фінансовий звіт;

- Кладемо гроші в банк, на депозит із можливість щомісячного поповнення (зараз ситуація з банками складна, тому і вибрати потрібно рахунок з можливістю забрати гроші в будь-який час. Банк вибираємо міжнародний);

- Наступного місяця цю операцію повторюємо.

Таким чином ми створюємо собі фінансовий захист в розмірі 3-6 сум місячних витрат. Цей рахунок послужить Вам надійною опорою від різних непередбачуваних обставин.

P.S. Хто вже використовує це правило, поділіться досвідом які у Вас результати під цим постом.

1 коментар: